משרד עורך דין שפקמן

פרידה וגירושין

  • תביעות גירושין

בעת הגשת תביעות גירושין יש לערוך בדיקה מקצועית ויסודית האם לפנות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. לעיתים בניגוד לסברה של נשים רבות כי הגשת תביעה לבית הדין הרבני מטעמן הינה טעות, אינה נכונה, שכן, למשל בעת הגשת תביעה לבית הדין הרבני יכולות נשים לבקש את הכתובה. משרד עורך דין שפקמן הינו בעל ידע נרחב בעניין זה ויבחר בשבילך את ההליך הטוב ביותר וההולם לצרכים שלך, תוך ייצוג ברמה הגבוהה ביותר בפני הערכאות השונות.

  • הסכם גירושין

קבלת ההחלטה להתגרש תמיד קשה ומטלטלת רגשית את הצדדים, לכן, בהסכם גירושין הצדדים יכולים להגיע להסכמות בנוגע לכלל הנושאים הנובעים מגירושין, מזונות ילדים, הסדרי שהייה, רכוש, זכויות צבורות (פנסיה, קרן השתלמות, קופת גמל וכו'), פירוק שיתוף וכיוצא בזה. לעריכת הסכם גירושין קפדני ומקצועי קיימת חשיבות אדירה נוכח העובדה כי מדובר בהסכם שעתיד ללוות את הצדדים למשך שנים ארוכות.

  • משמורת ומשמורת משותפת

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ההורים הם האפוטרופסים של ילדיהם הקטינים, ומכאן מוטלת עליהם הזכות והחובה לדאוג לכלל הצרכים של ילדיהם הקטינים, החל ממקום מגורי הילד, חינוך, קביעת מסגרות הלימודים וסוג זרם החינוך ועד קבלת ההחלטות בטיפול רפואי ופסיכולוגי לו זקוק הילד. ככלל, ילד עד גיל 6 מצוי בחזקת הגיל הרך הקובעת כי עד גיל 6 ישהה הילד במשמורת האם. אך לאחרונה, פסיקת בתי המשפט מקלה בפרשנות חזקת הגיל הרך ומאפשרת ליותר אבות מסורים ובעלי יכולת הורית גבוהה לקבל משמורת משותפת ביחד עם האם גם מתחת לגיל 6. משמורת משותפת משמעה אחריות הורית משותפת בה זמני השהות הינם רחבים הן לאב והן לאם, כאשר יש לזמני השהות השלכה ישירה לגובה מזונות הילדים בהתאם להלכה שנקבעה בבע"מ 919/15. משרד עורך דין שפקמן הינו מתמחה ובעל הצלחות מרובות בסוגיה זו.

  • מזונות אישה וילדים

מזונות אישה– ייתכן במקרים מסוימים, תוך התחשבות בשאלת ההכנסה של הצדדים ושל האישה בעיקר, וכן בסיבת הפירוד של הצדדים, כי בעל יחויב במזונות האישה וזאת בנוסף למזונות הילדים, כאשר חיוב זה נמדד על פי רמת החיים אליה האישה הורגלה על ידי בעלה. מכאן החשיבות להיוועץ בעו"ד בשאלת מזונות אישה. 

מזונות ילדים- מדובר בנוהג בו בעל יהודי חייב במזונות ילדיו עד גיל 18, כאשר גובה החיוב הינו בהתאם לצרכים וגיל ילדיו. בשנים האחרונות ניתנו מספר פסקי דין אשר שינו מקצה לקצה את נושא חיוב מזונות הילדים באופן שוויוני יותר בהתאם להלכה שנקבעה בבע"מ 919/15, לפיה באם קיימים זמני שהות שווים או כמעט שווים (משמורת משותפת) של הילדים הקטינים שגילם מעל גיל 6 אצל האב והאם, ייקבע גובה מזונות הילדים תוך התייחסות לגובה הכנסת הצדדים באופן שוויוני. מכאן החשיבות להיוועץ בעו"ד בשאלת מזונות ילדים והערכאה אליה לפנות.

  • ידועים בציבור

זוגות רבים שחיים יחד בוחרים שלא למסד את מערכת היחסים ביניהם באמצעות נישואין דתיים או אזרחיים או בשל העובדה כי הינם מנועי חיתון, והם יכולים להיחשב כידועים בציבור. גם זוגות חד מיניים מוגדרים כידועים בציבור, כאשר המבחן לשאלה האם בני זוג הינם ידועים בציבור כולל שני תנאים מרכזיים: מגורים משותפים וניהול משק בית משותף. כאמור לעיל, בעניינים של ידועים בציבור חלק חזקת השיתוף כאשר בשאלה רכושית אין די בחיים משותפים על מנת לבסס מערכת של חובות וזכויות, אלא יש לבחון את הנושא על ידי בחינת כוונת השיתוף בין הצדדים.

  • חלוקת רכוש

על בני זוג שנישאו לאחר 1.1.74 חל חוק יחסי ממון בין בני זוג, אשר קובע שבעניינים חל הסדר איזון משאבים על כלל הנכסים שצברו בני הזוג בחייהם וזאת במידה והצדדים לא ערכו הסכם ממון, בהיעדר הסכמה בין הצדדים לגבי איזון המשאבים יש לפנות לבית משפט לענייני משפחה על מנת לחלק את רכוש הצדדים, ולערוך למשל שימוש בפירוק שיתוף בדירת הצדדים. ישנם דרכים שונות לעכב את פירוק השיתוף, כגון: בקשה למדור ספציפי, ולפיכך קיימת חשיבות מרובה להיוועץ בעו"ד בסוגיה זו על מנת לנקוט באסטרטגיה הנכונה בכל מקרה ונסיבותיו.על בני זוג שנישאו לפני 1.1.74 ועל ידועים בציבור חלה חלוקת רכוש אחרת שהינה חזקת השיתוף, הקובעת כי נכסי הצדדים הינם משותפים, ומטילה על הצד המתנגד את הנטל לסתור טענה זו.

  • נישואין אזרחיים

בישראל לא קיימת לזוגות הטרוסקסואליים או חד מיניים האפשרות לערוך נישואין אזרחיים בעלי תוקף חוקי ומחייב, דבר המוביל זוגות רבים להינשא בחו"ל ולשוב לישראל תוך רישום הנישואין בתעודת הזהות. בני זוג יהודיים שהינם אזרחי ותושבי ישראל שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל כפופים להסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג ומעמדם כבני זוג אשר נישאו כדת משה וישראל, כאשר לכאורה בנישואים אזרחיים אין הבעל חייב במזונות אשתו, פסיקת בתי המשפט מעניקה לנישואים אזרחיים תוקף של חוזה אשר כולל בתוכו חיוב מזונות עפ"י כללי היושר, ההגינות ותחושת הצדק. למשרדנו ניסיון רב בנושא זה ובמיוחד בזוגות חד מיניים.

  • נכסי מוניטין וקריירה

במהלך הנישואין או חיים משותפים, בני הזוג מתקדמים בעבודתם וצוברים רכוש לא מחושי וצוברים מוניטין, אשר ידועים בשם "נכסי קריירה" או "נכסי מוניטין", כאשר ללא תמיכה של בן או בת הזוג, צבירת נכסי מוניטין והקריירה לא היו מתאפשרים. מכאן, שנכסים אלה הינם ברי חלוקה. מומלץ להתייעץ בעו"ד בנושא זה על מנת לגבש אסטרטגיה הנכונה בכל מקרה ונסיבותיו.

עו"ד אורן שפקמן